Home / Slider / ODLUKA O DISKVALIFIKACIJI ZBOG KRŠENJA AUTORSKIH PRAVA

ODLUKA O DISKVALIFIKACIJI ZBOG KRŠENJA AUTORSKIH PRAVA

Posle niza ozbiljnih sumnji da, članica FSS Željka Gavrilović, iz Valjeva, na međunarodne izložbe fotografija pod svojim imenom šalje radove drugih auora, da na svojim samostalnim izložbama takođe izlaže i svojim imenom potpisuje tuđe fotografije, kao i da je njena kolekcija za zvanje Foto-amater I klase FSS imala više radova koji su autorsko delo drugih, Foto-klub Kragujevac sproveo je proveru svih radova Željke Gavrilović koji su u poslednje vreme primljeni na izložbama u organizaciji Foto-kluba Kragujevac.

Ustanovljeno je sledeće:

Željki Gavrilović je na izložbi Through the Viewfinder 2016 (Kroz tražilo 2016) u temi Nature (priroda) primljena fotografija pod nazivom Idyll.

Istragom je ustanovljeno da identičnu fotografiju potpisuje Isabel Cabezas Cabezas.

Na osnovu dokumenta FIAP 2017/317 E odeljak II 7 F  od Željke Gavrilović i od Isabel Cabezas Cabezas smo zatražili sirove (originalne) fajlove ili druge dokaze o autorstvu nad fotografijom Idyll.

Posle nekoliko sati dobili smo potvrdu o autorstvu od Isabel Cabezas Cabezas.

Željka Gavrilović je izjavila da ne poseduje raw fajlove fotografija koje objavljuje.

Imajući u vidu težinu ovog dela, Organizacioni odbor izložbe Through the Viewfinder 2016/Kroz tražilo 2016. jednoglasno je doneo

Odluku

o diskvalifikaciji Željke Gavrilović sa izložbe Through the Viewfinder 2016 (Kroz tražilo 2016.).

Bodovi koje je osvojila na ovoj izložbi brišu se retroaktivno, kao i njeno ime iz kataloga. O svemu će biti obavešteni Foto-savez Srbije, FIAP, PSA i MoL kao asocijacije koje su dale patronat ovoj izložbi.

Zbog više teških dela kršenja autorskih prava, a imajući u vidu da je Željka Gavrilović u dužem vremenskom periodu svesno i umišljajno nastavila sa takvim ponašanjem čak i kada je indirektno opomenuta zbog toga, imajući u vidu da je i na samostalnim izložbama izlagala dela drugih autora predstavljajući ih kao svoja čime je na najgrublji način dovodila u zabludu sve ljubitelje fotografije i posetioce izložbe  što sadrži i elemente prevare, kao i da je u svojoj kolekciji za zvanje Foto-amater I klase imala više fotografija čije autorstvo potpisuju drugi, Upravni odbor Foto-kluba Kragujevac je jednoglasno doneo

Odluku

Željki Gavrilović iz Valjeva se doživotno zabranjuje učešće na svim manifstacijama i izložbama u organizaciji Foto-kluba Kragujevac.

hvala Maji Arandjelovic Stosic na upornosti, vremenu, strpljenju, trudu i metodičnoj istrazi.

 

GALERIJA JEDNOG DELA FOTOGRAFIJA KOJIMA SU KRŠENA AUTORSKA PRAVA