Home / Autorski tekstovi / Gledić 2016.

Gledić 2016.

U nedelju, 25. Septembra održan je prvi foto-safari u organizaciji foto kluba „Kragujevac“ pod nazivom „Gledić 2016“. Na safariju je učestvovalo oko pedeset fotografa iz Kragujevca, Čačka, Novog Sada, Beograda i Despotovca. Fotografima su na raspolaganju bili motivi živopisnog šumadijskog sela Gledić, koje se nalazi u središtu Gledićkih planina, a koje je udaljeno po 28km od Kragujevca, Kraljeva, i Vrnjačke Banje.

Samo selo je planinskog tipa, razbijeno na zaseoke i slabo naseljeno. U selu postoje dve kafane, ali ne i prodavnica. Lokalno stanovništvo je bilo više nego raspoloženo za saradnju sa fotografima, delom i zbog toga što se istog dana održavala i lokalna manifestacija „rakijada“, na kojoj je prezentovana najbolja rakija iz kraja uz istovremeno takmičenje u kvalitetu iste. Ne treba posebno napominjati da su gledićanci veoma ponosni na ovaj svoj proizvod za koji se smatra da jedan od najboljih u Srbiji. Zahvaljujući rakijadi, nije nedostajalo motiva ni za „lajf“ fotografiju. Jedan broj kolega se pridružio degustaciji ovog izuzetnog lokalnog proizvoda.

Skup je počeo u 10h doručkom, a organizator je za sve učesnike obezbedio i ručak u kafani „Braća Milutinović“, koja neprekidno radi od 1860. Godine i za koju se veruje da je najstarija u Srbiji, dok je Bata Milutinović, vlasnik kafane, briljirao u svojoj ulozi.

Nakon doručka, fotografi su se uputili ka zaseoku „Rakija“ i gledićkoj vodenici, nailazeći usput na mnogobrojne motive za fotografisanje.  Drugi deo safarija proveli su na terenu uz gledićku vodenicu fotografišući modele koje je obezbedio organizator. Fotografski deo je završen u 14h, kada se cela ekipa uputila nazad na ručak, a svadbarski kupus iz kuhinje kafane „Braća Mulutinović“ je bio izvanredan.

Neposredno posle ručka, druženje je nastavljeno uz rock band „Duo trio quattro“, koji je svojom energijom podigao raspoloženje učesnika do maksimuma. Program je završen u 18h.

Kuroziteti ovog događaja su da je ovo prvi foto safari u gledićkim planinama, prvi fotosafari koji organizuje foto klub „Kragujevac“, a rock heppening koji je bio deo ovog događaja je prva rok svirka u Gledićkim planinama od kada postoje Gledićke planine!

Utisak organizatora je da jе prvi foto safari „Gledić 2016“ bio prilično dobro organizovan, uz par sitnih propusta koji su u hodu ispravljeni. Takođe, prisutne kolege fotografi su bili zadovoljni priređenim događajem i celokupnim programom, što su i potvrdili brojnim porukama i komentarima. Organizator je za sledeće okupljanje najavio još neka iznenađenja, a plan je da se naredno druženje organizuje na proleće.

Foto klub Kragujevac se zahvaljuje na podršci Raši Peroviću, predsedniku pd „Žeželj“, Bati Milutinoviću, band-u „Duo Trio quattro“ stanovnicima Gledića na beskrajnoj ljubaznosti i strpljenju, kao i svim učesnicima prvog foto safarija „Gledić 2016“

Autor teksta: Ivan Stojanović