Home / Biografija / Tomislav Peternek, MF EFIAP ULUPUDS

Tomislav Peternek, MF EFIAP ULUPUDS

peternekTomislav Peternek (Vinkovci, 22. maj 1933)

Završio je Realnu gimnaziju u Vinkovcima. Fotografijom se bavi od 1954. godine. Novinskom fotografijom počinje da se bavi u „Svetlosti“ (Kragujevac). Ubrzo dolazi u Beograd, i nastavlja u „Borbi“, „Sport i svetu“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“.

Fotografisao je posledice Zemljotresa u Skoplju 1963. i pola veka kasnije ih predstavio na izložbi u Skoplju.[1]

Od 1970. je urednik fotografije u beogradskom nedeljniku NIN. Na toj dužnosti ostaje do penzionisanja 1993. godine. U tom periodu objavljuje oko sedamsto naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Uporedo uz rad u foto-žurnalizmu, Peternek se bavi i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom, podvodnom.

Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Član ULUPUDSA-a, i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije.

Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokreće obrazovni smer za foto-reportere 1985. Kao mentor odseka edukuje preko tri stotine mladih ljudi, od kojih su danas većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije. Od 1980. godine bavi se podvodnom fotografijom: snima u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru. Kao penzioner, od 1993. godine deluje kao slobodni umetnik. Radi fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, a poslednjih osam godina za Corbis-Sygm-u iz Pariza. Živi i radi u Beogradu.