Home / Autorski tekstovi / Kieran Kesner – TAMO GDE SPALJUJU TELA

Kieran Kesner – TAMO GDE SPALJUJU TELA

IMG_2156_1200Moj vozač viče kroz prozor na dečaka koji na glavi nosi korpu punu krpa i stare odeće.
Gde spaljuju tela? Ovo pitanje je uobičajeno u Liberiji. Od marta, kada je počela epidemija ebole, pa do septembra umrlo je preko 1200 ljudi. 27. avgusta ukrcala sam se na na let 2608. Bio je to moj prvi međunarodni ugovor potpisan sa The Wall Street Journal. Posle četiri presedanja stigla sa na aerodrom u Liberiji.

Tvrdo sletanje i avion se zaustavlja na kraju neravne piste. Uzbuđeni putnici  susreću sa armijom ljudi koji žure da nam izmere temperaturu spravama sličnim pištoljima uperenim u naše glave. Vrlo brzo ću shvatiti da umesto termometra u mogu glavu može biti usmeren pravi pištolj.

Perem ruke hlorom i nastavljam kroz kakofoniju putnika. Moj pasoš će brzo dobiti pečat i nastavljam dalje.

U narednih nekoliko sedmica susrešču se sa ebolom, fotografisaću bolesne i mrtve. Shvatiću da je ova epidemija vratila zemlju u vreme razaranja koje je doživela tokom građanskog rata 1989-2003. IMG_9667_1_1200

Fotografije koje slede pokazaće ozbiljnost situacije i pozvati sve one koji mogu da pomognu da to i učine.

Ovo je tekst kojim Kieran Kesner opisuje razloge zbog kojih je odlučila da bude jedna od retkih foto-reportera, ako ne i jedina, koja je svojevoljno odlučila da ode na teren i snimi lice mesta gde hara ebola, virus za kojeg za sada nema pouzdanog leka.
Neke fotografije iz ove foto-reportaže podsetiće na kadrove filma Gorana Markovića, Variola Vera.
Mnogi će fotografijama naći manu i objasniti kako je trebalo snimiti, međutim, ti su odlučili da ostanu kod kuće i najbolje što se moglo je upravo ovo što vidimo na sajtu Kieran Kesner  ►►►
IMG_9473_1200