Home / Slider / Svetlomer i Google naočare

Svetlomer i Google naočare

Na upravo završenoj Photokini pojavila se nova, potpiuno mehanička Leica u kojoj čak ne postoji ni svetlomer.

Bilo da nameravate da kupite taj foto-aparat, bilo da imate neki drugi analogni, pa čak i najnoviji digitalni, nikad nije loše imati i svetlomer pri ruci.

Najnoviji svetlomer smešten je u naočare i to Google naočare. Zove se  Google Glass Light Meter i za pruža jedinstveni način merenja svetla. Uređaj se nalazi na vašoj glavi, ne u ruci. Merenje svetla sa određene tačke na tuđem licu neće uvek biti najprijatnije iskustvo, za jednu ili drugu stranu, ali merenje opšteg, prosečnog svetla je prihvatljivo.

glasstitanium

Softver je razvio David Young koji je hteo da sebi olakša život i dobije preciznije rezultate dok koristi stari  Rolleiflex SL66.

Prvo je probao da programom za Android telefon ali su rezultati bili loši. Onda je razvio svoj program koji se startuje glasom izgovaranjem komande: “Show Measurements.”

screenshot

Kada upišete ISO vrednost kao i postavljenu blendu, program će vam predložiti ekspoziciju. Ponudiće vam čak tri vrednosti, a možete birati između ekspoziciju zasnovanu na proračunu tačne ekspozicije, kao i jedne vrednosti iznad i jedne vrednosti ispod optimuma.

changeaperture changeiso

Sa ovim svetlomerom nećete morati da prekidate snimanje. Program neprekidno meri svetlo  i daje sugestije.

Ovde vas čeka zvanična stranica ovog programa ►►► the official