Home / Slider / Hyperlapse

Hyperlapse

Početkom nedelje Instagram je predstavio  Hyperlapse program čije je korišćenje jednostavno poput interfejsa koji ga okružuje, a čiji vas rezultati ostavljaju bez daha.

Ovaj program u sebi objedinjava mnogo neverovatnih tehnologija koji vaše skakutave video snimke pretvaraju u miran gotovo steadicam kadar. Kako to uspeva, objašnjeno je u detalje u  Instagram’s engineering blog. Dok stručnjaci proučavaju detalje, pogledajmo osnovni mehanizam koji fascinira.

Screen-Shot-2014-08-28-at-2.28.20-PM

U osnovi se koristi Instagramova video stabilizacija žiroskopom koji izmeri i eliminiše drhtanje ruke sečenjem dela slike van centra i preklapanjem sa istim elementima prethodne slike tako da ona tada deluje stabilno.

Kasnije podešavanje je jednostavno jer Hyperlapse koristi 6x ubrzanu reprodukciju, odnosno koristeći svaku šestu sličicu u videu koji se reprodukuje brzinom od 30 sličica u sekundi. Stabilizacija tako postaje stvar kropovanja i stabilizacije svake šeste sličice.

Koristeći ove tehnologije vaš truckavi video postaje super smireni karadr. Pogledajte primere u videu koji sledi:

Instagram se ne zaustavlja ovde, on takođe koristi ‘adaptive zoom’ što njegovu digitalnu stabilizaciju čini još efikasnijom.