Home / Autorski tekstovi / 11 lekcija koje uvek naučimo na teži način (pre ili kasnije)

11 lekcija koje uvek naučimo na teži način (pre ili kasnije)

Nema fotografa koji nije pogrešio. Neke greške su male i lako ih ispravimo u fazi obrade fotografije, ali nemamo uvek takvu sreću.  Ono čega se treba čuvati su veće greške koje nas finansijski skupo koštaju i koje mogu da nas obrukaju kao autora.

Godinama razgovaram sa profesionalnim fotografima i iz tih priča izdvojilo se nekoliko grešaka koje su se gotovo svima dogodile.

1: Prebacite fajlove na računar odmah posle završenog fotografisanja

CAN52.appren.memory a4c7ec1a494540fdadc99def0eed7e0b

Tokom snimanja, dobijete poruku da je memorijska kartica puna. Rukom krenete ka torbi i tada shvatite da su vam sve kartice pune jer ste posle prošlog snimanja zaboravili da njihov sadržaj prebacite na računar. Nema boljeg načina da sebi upropastite foto-dan.

Ako je pred vama model ili ste u društvu klijenta, verujete da ni malo nećete izgledati ozbiljno dok prelistavate sadržaje kartica razmišljajući šta biste mogli obrisati sa njih i tako osloboditi bar minimalni prostor.

Spasite sebe nerviranja. Odmah posle fotografisanja prebacite fajlove na računar.

Posle toga formatirajte karticu i budite spremni za sledeće snimanje.

2: Snimajte u raw modu

photolessons3

Dešava se da fotografija koju ste snimili bude savršena i ne zahteva nikakvu dodatnu obradu. U praksi, pravilo je da najbolja fotografija, baš ona na kojoj ste zabeležili odlučujući trenutak nije savršeno eksponirana ili ima neku kolor dominantu.

Ako ste fotografisali u raw modu korekcije koje su neophodne uradićete daleko lakše nego ako ste radili samo u JPG modu.

Da, JPG mod vam ostavlja daleko više prostora na memorijskoj kartici, ali verujte, RAW fajlovi vam opraštaju mnoge greške i daju daleko veću slobodu u obradi.

Fotografišite u RAW modu kad god je to moguće.

 

3: Poštujete rutinu beba

photolessons4

Fotografisanje beba je vrlo zahtevan posao. Ako se pojavite kad je vama zgodno i očekujete da napravite portret slatke, nasmejane bebe sa krupnim očima koja gleda pravo u objektiv, to se može pretvoriti u noćnu moru.

Ako planirate da slikate bebu, a želite upravo opisan rezultat, sačekajte da se dete probudi, da bude nahranjeno. Onda i fotografisanje može doći na red. U suprotnom čekaju vas zaglušujući tonovi i mnogo suza.

Ako želite da fotografišete usnulu bebu, pitajte roditelje kada joj je vreme za spavanje.

Tako stoje stvari sa fotografisanjem beba.

 

4: Koristite objektive velike svetlosne snage 

checker_canon1_8.jpg

Objektivi velike svetlosne snage skupi su sa razlogom; omogućavaju vam da i u lošijim svetlosnim uslovima radite sa kraćom ekspozicijom kojom možete zalediti pokret ili redukovati nemir ruku.

Čak i kada imate aparat koji nudi visok ISO broj sa malim šumom, snimanje sporta ili koncerta zahteva takav objektiv.

U takvim situacijama objektiv sa najvećim otvorom blende  f/5.6 najverovatnije će vam dati mekanu, zamućenu sliku bez mnogo detalja. Blenda  f/2.8 nudi daleko više mogućnosti. Jedna od bitnijih je dramatično povećanje AF mogućnosti, brzine i preciznosti.

Ako morate da snimate slična dešavanja u lošim svetlosnim uslovima, razmislite o tome da pozajmite objektiv.

 

5: Reflektori u studiju se brzo zagreju i mogu postati opasni

BlackfishTail 3.jpg

Većina studijske blic rasvete ima tzv. pilot svetlo koje vam omogućava da vidite gde će i kako svetlo pasti na objekat snimanja. Ono vam omogućava da lepo postavite svetlo, da tačno vidite i procenite senke. Tako možete postaviti željeni balans između svetlih i tamnih površina.

Problem sa lampama i blicevima je što posle nekoliko minuta rada postaju vrlo topli.

Taj detalj je više nego bitan ako morate da fotografišete nežno cveće ili detalje od čokolade. Pored toga, brinite o sebi. Budite pažljivi ako morate da postavite ili zamenite softboks ili žurite da što pre spakujete rasvetu.

Pazite da lampu ne dodirnete bilo čim što može da se upali ili istopi. Sačekajte minut dva da se lampe ohlade.

 

6: Na snimanje venčanja obavezno ponesite rezervno telo i objektiv

apprentice_wedding233.JPG

Čak i ako se ne bavite tom vrstom fotografije, pre ili kasnije neko će vas zamoliti da mu snimite venčanje. Ako ni zbog čega drugog, zato što zna da nećete moći da ga odbijete i jer nećete moći da mu naplatite. Ako je već tako, imajte u vidu da uslovi pod kojima ste sklopili dogovor i što radite džabe, nikog neće interesovati ako vam u sred ceremonije aparat otkaže poslušnost. Nikog neće interesovati što vam je tokom demonstracije “brzog i profesionalnog menjanja objektiva” on ispao iz ruke i više ne radi, a košta…

Jedino što vaše klijente interesuje su fotografije. To je njihov dan i od vas se očekuje da nastavite da fotografišete bez obzira šta se dogodilo. Ponovo snimiti nešto što ste propustili u ovakvim slučajevima nije prihvatljivo rešenje.

Kada snimate ovakve događaje, neka vam se u torbi uvek nađe rezervna oprema.

 

7: Mesta na kojima ćete snimati mladence, pronađite unapred

photolessons8

Snimate venčanje. Jedna od obaveznih fotografija mladenaca je negde u eksterijeru. A gde bi moglo biti to – negde..?

Potrudite se da to mesto pronađete ranije. Najbolje je da okolinu mesta gde se organizuje venčanje obiđete u ono vreme kada će venčanje biti održano. Na taj način ćete znati kakvi vas uslovi očekuju, kakvo je svetlo, kakav je položaj sunca u to vreme.

Treba obezbediti i rezervnu lokaciju, za slučaj da pada kiša ili da svetlo bude previše jako, da počne da duva jak vetar…

Jedan moj kolega je rekao: Najbolja je improvizacija posle dobre pripreme. Ako ste pripremljeni imate samopouzdanje, lako se skoncentrišete na kompoziciju, poziranje, svetlo…

U takvim situacijama svi će uočiti vaš profesionalizam.

Nije zgodno da vas mladenci prate sa svitom dok vi pokušavate da otkrijete mesto na kome bi ih mogli fotografisati.

8: Kupite dobar stativ

_DJC7417.NEF

Pristojan stativ danas ne košta previše i u njega vredi investirati ako nameravate da iz svoje opreme izvučete najbolje.

Ipak, ne žurie pri donošenju odluke koji model stativa kupiti.

Prvo razmislite o vrsti fotografije za koju će vam stativ trebati. Gde ćete koristiti stativ, kako ćete ga transportovati.

Ako ćete stativ koristiti kod kuće ili u studiju, onda on može biti veći, robusniji, teži. Nećete ga nositi sa sobom niti daleko, tako da je veliki i težak stativ na koji možete postaviti sve, od malog aparata, preko srednjeformatnog do, možda, pločaša, izbor na mestu.

Ako ćete stativ nositi sa sobom tokom kilometarskih šetnji ili planinarenja, onda razmislite o njegovoj veličini i težini.

Danas je najlakše pronaći male i lake stative, ali takvi stativi moraju biti dovoljno čvrsti i jaki da izdrže težinu jednog dobrog DSLR-a sa savremenim, skupim, objektivom. Osim težine, oni moraju izdržati i jake udare vetra. Stativ kome se iznenada, baš kada je na njemu vaš najskuplji aparat sa najskupljim objektivom, iznenada uvuče noga… koštaće vas previše.

Stativ koji će poigravati na vetru garantuje vam neoštru sliku. Bolje je da odmah kupite neki bolji (i skuplji).

Ako planirate da snimate na moru i to tako što će stativ delimično ili potpuno biti u vodi, razmislite o modelu koji je predviđen za teške uslove rada i koji je otporan na vlagu.

Pre ili kasnije shvatićete da je dobar stativ sve što vam u foto-životu treba.

 

9: Master flash

photolessons10

Mnogi napredni fotografi izbegavaju korišćenje blica. Ali, ponekad, to što on nudi ume da bude detalj koji će vas izdvojiti iz mase.

Dodatno svetlo koje nudi blic osveži objekt snimanja, doda boju, učini fotografiju poželjnijom kupcu.

Ako vam se bliži snimanje na kojem biste mogli koristiti dodatno svetlo blica, potrošite malo vremena vežbajući i stičući iskustvo u rezultatima i načinima na koje možete iskoristiti blic.

 

10: Sve fotografije proveravajte na 100%

photolessons11

Ako oštrinu fotografije, njen sadržaj i detalje ne proverite detaljno, možete izgubiti prilično novca kada pred vas stigne digitalni print velikog formata na nekom dobrom papiru, svili ili plastici.

Na vreme uočite i otklonite prašinu pomno proučavajući svaki detalj fotografije povećane na monitoru 100%.

 

11: Opremu obezbedite od vlage

photolessons12

Ako proizvođač nije naglasio da je oprema koju ste kupili otporna na vlagu, nemojte proveravati na Internetu. Sigurno nije. Nemojte tražiti đavola čak i ako je kiša slaba. Ili, ako je prašina, vama prihvatljiva. Oba slučaja mogu prouzrokovati da vam aparat i objektiv završe u servisu.

Postoji profesionalna oprema za zaštitu opreme od kiše i prašine, ali isto tako pomaže obična najlonska kesa pojačana gumicom koja je cvrsto drži oko objektiva.