Home / Autorski tekstovi / Izađimo napolje

Izađimo napolje

naslovnaZima je skoro prošla. Za dvadesetak dana već ulazimo u prolećno vreme i pravi je trenutak da razmišljamo o fotografisanju u prirodi. Pripremimo se da izađemo napolje.

Kadrirajmo vertikalno

Da bismo podvukli dubinu kadra prilikom snimanja pejzaža ili nečeg drugog, okrenimo aparat i postavimo vertikalni kadar. Uključimo u prvi plan zemlju, kamen, cveće ili kao na slici panj koji izlazi van kadra.
Okrenite gradacijski filter naopako

7 stvari koje treba poneti:

-Zonen blende (zaslon za svetlo).
-Kesa sa patent zatvaračem
-Mali stativ (za blic)
-Daljinski okidač
-Libela
-Laganu odeću od mikrofibera
-Polarizacioni filter

Sivi gradacijski filter odličan je kada treba zatamniti nebo, međutim, ako se dogodi da je podloga previše svetla, poput blatnog osušenog nanosa posle polave, biće dovoljno samo rotirati filter i fotografija će izgledati mnogo boilje.

Neka vam se pri ruci nađe mali kišobran

Ne, on vas neće zaštititi od kiše, ali ako je beo može poslužiti kao difuzor prilikom makro snimanja. Kad smo već u makro zoni, isti taj kišobran napraviće lepu zavetrinu i cvetovi će biti mirni čak i na osrednje jakom vetru.

4. stvari koje treba ostaviti kod kuće

– Zum objektive sa koji poseduju istu žarišnu dužinu kao onaj koji je već u torbi
-Veliki stativ
-Veliki ranac
-Laptop (umesto njega ponesite više kartica)

Razmišljajte u krugovima

Kada se pred vama nađe interesantan pejzaž ili struktura, nemojte ga posmatrati samo iz jednog ugla. Kružite oko njega kao što bokserski sudija kruži oko boraca posmatrajući ga iz što više uglova i iz svakog rakursa. Ako je moguće, napravite oko njega pun krug. Najviše što možete učiniti za dobru fotografiju je da se na ovo mesto vraćate u toku dana, posmatrajući ga pod drugačijim svetlom.

Ponesite kompas

Možete koristiti i onaj u smatphoneu. Ne, ne verujem da ćete se lako izgubiti u Srbiji. Kompas u ovom slučaju ima sasvim drugačiju namenu. Kompas će vam tačno reći položaj sunca u određeno doba dana. Osim toga ako ste na istočnoj strani, ona će biti osvetljena rano ujutru, a ako ste na zapadnoj, sunce možete očekivati tek popodne.

maglaU magli slikajte crno-belo

Smatram da uvek treba slikati maksimalnim kvalitetom, RAW i kolor. Ako kasnije poželimo crno-belu fotografiju, lako ćemo osiromašiti fajl, ali dobiti kvalitet i boju od osiromašenog fajla, malo je teže.

Ipak, postoji situacija kada preporučujem odmah preći na crno-belo. Magla. Za rezultat kao na slici postavite ekspoziciju i kontrast tako da stene i šuma budu što više zatamnjeni, a opet zadrže detalje. Ako povrh svega ipa želite i malo tona postavite balans belog na nižu Kelvinovu vrednost ako želite efekat cijanotipije, a ako želite sepiju, onda ta brojka mora biti viša.

Omekšajte kontraste

Prema starom Marfijevom zakonu u najvećoj žurbi naićićete na dobar motiv. Da sve bude potpuno, biće podne po jakom svetlu.

U tom slučaju probaje ovu strategiju. Ako snimate male objekte, upotrebite mali kišobran koji sam vam savetovao da ponesete u prvom delu teksta, ili jednostavno napravite senku nečim pogodnim. Slobodno podeksponirajte snimak kako bi tamne partije otišle što više u crno. Ako je objekat snimanja previše veliki da biste mogli da ga smestite pod kišobran, onda podesite kadar i stpljivo čekajte oblak. Snimanje u prirodi je “pecaroški” posao. Zahteva mnogo strpljenja i čekanja, a često se kući vratimo praznih šaka jer oblak “nije hteo da zagrize sunce”.

Probajte da umanjite kontrast tako što ćete koristiti reflektovanu svetlost kako bi razbili senke. Ako zilberica nije pri ruci onaj beli kišobran je i te kako od pomoći.

Ako je kontrast između najsvetlije i najtamnije površine u kadru ipak preveliki, probajte HDR tehnike.

Uklonite šum u senci

Snimajte u RAW formatu. Koristiće kada kasnije budete želeli da se rešite šuma koji je naročito izražen u senkama.

Dugu slikajte u HDR-u

Problem na većini fotografija gde je glavni objekt duga, je plošnost. Kada ekspoziciju podesite tako da duga bude što lepša, po pravilu tada detalji koji postoje na zemlji, oko nas, nestaju. HDR može pomoći da na kraju imamo mnogo detalja i na nebu i na zemlji.

Beli peškir za plažu

Nisam ga pomenuo u spisku onog što bi trebalo obavezno poneti ali on je vrlo koristan i poput malog kišobrana. Možete ga iskoristiti da reflektujete svetlost ili kao pomoć kišobranu ako ga metalnim štipaljkama zakačite za njega.

Neutralni, sivi filter

Koristan je kada vam treba duža ekspozicija po jakom svetlu, ali ako ispred njega dodate i polarizacioni filter, imaćete i lepo zasićenje boja.