Home / Autorski tekstovi / Harmonija
Драган Бабовић, У ИСТОМ ПРАВЦУ, Београд, 2013.

Harmonija

FOTOGENIJA (priče o životu, fotografiji i fotografima)

Dragan Babović, F1

Oni koji voze automobil razumeće me kada im kažem harmonija. To je trenutak kada sve u saobraćaju teče onako kako treba. Kružni tokovi su najteži za vožnju. Vi u raskrsnicu ulazite opušteno, jer svi poštuju pravilo desne strane. Jedni ulaze, drugi izlaze, sve se vrti kao jedan veliki dobro podmazan točak ili, recimo, ringišpil.

Međutim, nekada, u taj krug uđe vozač koji ne zna gde će, koji je zbunjen i koji napravi odjednom haos. Vi kao da odnekuda primite te njegove nesređene misli i dezorijentaciju i to se u nekom vašem sedmom čulu oglasi kao alarm. On počne da ometa i vas i sve druge vozače i odjednom u kružnom toku nastane potpuna disharmonija. On se ponaša kao klip iznenada zabijen u točak u punoj brzini.

Isti takav osećaj često mi se događa na izložbi fotografija. Prosto kod nekih autora postoji sklad na slikama. Pravi umetnik uvodi red u sve, pa i u najobičnije scene koje bismo nazvali ordinarnim. On tu ubacuje neki svoj čarobni lični pečat, lepo ispisan rukopis, od koga i najobičnija scena počinje da zrači umetnošću. Šta je to, kako je on do toga došao, to se ne može rečima objasniti. Prosto, oči gledalaca pleni lepa, zanimljiva, nadahnuta i uzvišena kompozicija.

U isto vreme kod drugih autora sa njihovih fotografija izbija izvesna grubost, rogobatnost, nesrazmera, nepravilan ritam, sirovost, pa i banalnost. Oni i njihova dela u meni rađaju isti onaj osećaj nelagode, nedostatak povezanosti, kao osećaj koji imam sa onim vozačem koji je svojim ponašanjem u kružnom toku praktično zabio klin u točak.

Harmonija u kretanju, gde sve normalno teče i klizi u svakom željenom pravcu bez ikakvih kočnica, je zapravo veza ljudi na istoj talasnoj dužini.

Photogenic, physical attractiveness in photographs (Fotogeničnost, fizička privlačnost u fotografiji). Za mene je fotogeničnost neobjašnjiva sila, talenat samog slikanog objekta da se sa uspehom lepi na film ili senzor fotoaparata. Ali bez talenta fotografa koji stoji iza aparata fotogeničnost kao da ne postoji.  (prim. autora)